środa, 13 czerwca 2018

Muffinki kokosowo-rabarbarowe na kefirze

A może muffinki na drugie śniadanie?  Bardzo proszę ! Proste,szybkie i bajecznie pyszne!  Zapraszam :)












300 g mąki
300 ml kefiru
3 łogygi rabarbaru
100 g cukru ( ja dałam ksylitol)
55 g oleju kokosowego
25 g wiórków koksosowych+1 łyżeczka
1 jajko rozm. L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru trzcinowego



Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia,wiórki koksowe ( 25 g) i cukier. Wymieszać.

Olej kokosowy roztopić i lekko ostudzić.
Do drugiej miski wlać kefir, dodać jajko i roztrzepać. Następnie stale mieszając dodać olej. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić w małą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy i wymieszać dokładnie. 

Do suchych składników dodać mokre i szybko wymieszać. Na koniec dodać rabarbar i wymieszać.
Foremki wyłożyć papilotkami i nakładać łyżka do lodów porcje ciasta. Każdą oprószyć wiórkami koksowymi. Piec w 180 st około 25-30 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Ale kusząco wyglądają. Jeszcze nie jadłam mufinek kokosowych, mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Częstuję się jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana bardzo fajne babeczki. Oj zjadłabym z chęcią 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam wypieki z kokosem☺

    OdpowiedzUsuń